עלות ההסמכה לתקן משתנה בהתאם לגודל הארגון, תחום ומורכבות פעילותו וכן מצב העמידה בדרישות החוק בתחום הבטיחות של הארגון.
ניתן לפנות לחברת נקסטפ במייל או בטלפון על מנת לקבל הצעת מחיר לתהליך ההסמכה.
יש לזכור כי מדובר בתקן שהוא וולנטרי במהותו – כלומר, החברה מחליטה ומקבלת על עצמה את תהליך ההסמכה וההטמעה של התקן (מלבד המקרים שההסמכה הינה דרישה של לקוח חיצוני / רגולטור)
לכן, הארגון יכול להחליט שהוא מעוניין לעשות הסמכה לתקן לניהול בטיחות בלבד או להחליט להטמיע תקנים נוספים – כמו למשל תקן לניהול איכות ISO 9001:2015 או תקן לניהול סביבתי ISO 14001:2015.
חשוב לזכור, כי דרישות התקנים הנ"ל חופפות ברובם, לכן, רצוי לבצע תהליך הסמכה לא רק לאחד מתוך התקנים אלה לשלושת התקנים ביחד. כך יכול הארגון להפיק את המיטב מתוך תקני מערכות ניהול שונות
בתקן ISO14001:2015 שעבר שדרוג בשנת 2015, נכנס הנושא של ניהול סיכונים והזדמנויות. בתקן בגרסתו הקודמת היה קיים נושא של פעולה מונעת – הארגון היה נדרש לענות על כל אי התאמה על ידי מתן פעולת תיקון, פעולה מתקנת ופעולה מונעת לאי התאמה.
כלומר, יש לחשוב על פתרון מניעת חריגה לאחר שהיא כבר התרחשה. בתקן אחרי השדרוג הנושא של פעולה מונעת לא קיים יותר – הוא "הוחלף" עם תהליך חדש של ניהול סיכונים והזדמנויות בתחום ניהול סביבתי.
אורך תהליך ההסמכה לארגון משתנה מארגון לארגון
הכל כמובן תלוי ברצון, משאבים וההשקעה מצד הארגון בתהליך ההסמכה. בתקן לניהול בטיחות קיים נדבך של דרישות על פי דין – הכוונה היא לדרישות חוק שונות, אשר ישימות לתחום פעילות של הארגון וכן לדרישות אחרות, למשל דרישות לקוח או דרישות של גופים אחרים שונים.
במידה וארגון מעוניין לעשות תהליך הסמכה, אך אותו ארגון אינו עומד בדרישות חוק בתחום הבטיחות – תהליך ההסמכה עלול להתארך עד להשלמת פערים אלו שכן קיימים סוקרים במכונים שונים לא מוכנים לתת הסמכה לניהול בטיחות לארגון כאשר קיימת אי עמידה בדרישות הבטיחות כמו: הדרכת עובדים, הסמכות בתחומים שונים – הסמכת עבודה בגובה או מקום מוקף, דרישות לגבי בדיקה תקופתית של ציוד וכלים שונים ובקרה תפעולית וכד'.
כמו כן, נדרשת מעורבות הארגון לאורך כל תהליך ההסמכה – גם אם קיים ליווי מצד יועץ/ת מקצועי/ת – עדיין נדרש שיתוף פעולה מצד הארגון על מנת למפות ולהבין את תהליכי הארגון ואת הדרישות הכלליות .
יתר על כן, נדרשת מעורבות הנהלה בכירה בנושא של כתיבת נהלים, ביצוע מבדקים פנימיים וכמובן השלמת פערים ממבדקים פנימיים, השתתפות בסקר הנהלה וכד'.
ככל שהארגון מקצה יותר משאבים (כוח אדם, זמן וידע), כך תהליך ההסמכה יהיה יעיל וקצר יותר.
תעודות ההסמכה מתקבלות לאחר מבדק הסמכה בתוקף ל-3 שנים. עם זאת, תוקף התעודות מותנה בביצוע מבדקי מעקב שנתיים על ידי מכון הסמכה.
כלומר, במידה והארגון לא יבצע מבדק מעקב אחת לשנה – תוקף התעודה תפגע והארגון יצטרך לבצע תהליך ההסמכה מחדש.
מבדקי מעקב נועדו על מנת לבחון את תהליך השיפור המתמיד של הארגון – נושא שיפור מתמיד הינו דרישה בתקן ועל מנת לבחון את אפקטיביות תהליך ההטמעה של התקן – מבוצעים מבדקים שנתיים בארגון.
את מבדקי המעקב הארגון נדרש להשלים תוך שנה ממבדק הסמכה וכך כל שנה על מנת לא לפגוע בתוקף התעודות.
מבדק הסמכה – מבדק ראשון על ידי מכון הסמכה (למשל מכון התקנים) של הארגון על מנת לוודא שהושלמו כלל דרישות התקן וקיים תכנון ראשוני להשגת שיפור מתמיד בשנים הבאות.
לאחר מבדק הסמכה ניתנת תעודה ל-3 שנים ותוקפה מותנית בביצוע מבדקי מעקב שנתיים או חצי שנתיים (תלוי בגודל ומורכבות התהליכים של הארגון)
מבדק מעקב – מבדק שמתבצע בדרך כלל אחרי שנה לאחר מבדק הסמכה ובו נבדק תהליך הטמעת התקן ותהליך של שיפור מתמיד שהארגון השיג במהלך השנה האחרונה.
לכן, נדרשת תחזוקה שוטפת של התקן. חשוב לזכור שמכון ההסמכה יכול לבטל את התעודה גם לאחר קבלתה במידה ולא קיימת עמידה מלאה בדרישות התקן ולא נרשם שיפור בתהליכים המבוצעים על ידי הארגון.
שיפור בתחום הבטיחות יכול להתייחס לכמות תאונות / כמעט תאונות עבודה, ימי מחלה עקב מחלות מקצוע, ליקויים בציוד שנרשמו במהלך השנה וכד'.
מורכבות תהליך ההסמכה תלויה במספר מרכיבים שונים כמו גודל הארגון, מורכבות התהליכים שהארגון מבצע, דרישות רגולטוריות וכמובן כוח אדם שמכיר את כלל הדרישות.
כמו כן, נדרשת הכרה מעמיקה עם תקן על מנת להשלים את תהליך ההסמכה ולגשת למבדק של מכון ההסמכה.
התהליך עלול להיות מורכב ומסובך שכן, אדם שלעולם לא עסק בתקן לניהול סביבתי עלול לפספס דרישות מסוימות של תקן וכך לסבך ולהעריך את תהליך ההסמכה.
לכן, רצוי ומומלץ להיעזר ביועצים חיצוניים אשר עוסקים בתהליך ההסמכה ומכירים את התקן על בוריו.
יתר על כן, קיימות דרישות חוק שונות ורבות שהארגון עלול "לפספס" לפעמים, לכן בהחלט מומלץ לבצע את תהליך ההסמכה בעזרת יועצים מקצועיים על מנת לעמוד בכלל הדרישות.
כאשר מדובר בתחום לניהול בטיחות חשוב ביותר להטמיע את התקן לניהול בטיחות בתהליכים השוטפים של הארגון.
יש לבצע הדרכות עובדים על נושאים כמו נהלים והוראות בטיחות, להגביר מודעות אצל העובדים לגבי חשיבות הדיווח של תאונות וכמעט תאונות, חריגות בתהליכי עבודה יומיים והצעת רעיונות לשיפור התהליכים.
כמו כן, יש לבצע מבדקים פנימיים תקופתיים וסיורים מרובים באתרי העבודה על מנת לצמצם פערים קיימים ומפגעים בטיחותיים בשטח למינימום האפשרי.
השינויים בין התקנים אינם רבים אך חשובים:
לכל שאלה נוספת אתם מוזמנים לפנות לנציגי ויועצי חברת נקסטפ תקינה ישירה בע"מ על מנת לקבל את מענה.
מרדכי רוז'נסקי 18 כניסה ב',
א.ת חדש ראשון לציון
א' - ה'
08:00-17:00