ISO 45001:2018 הינו תקן בינלאומי המאפשר הקמת מערכת משולבת למספר תקנים, כגון ISO 9001 ו-ISO 14001.
התקן עוזר לארגונים לשפר את בטיחות העובדים, להפחית את הסיכויים לתאונות ומחלות תעסוקתיות וליצור תנאי עבודה טובים ובטוחים יותר במקום העבודה.
רק בשנת 2019 נהרגו יותר מ-60 עובדים בעת ביצוע עבודתם עקב ניהול בטיחות לקוי ואי עמידה בדרישות רגולטור. נתון שהחמיר משנים קודמות וככל הנראה לא ישתנה גם בשנת 2020, אלא אם ירשם שינוי מהותי בתחום ניהול הבטיחות ואכיפת הדרישות הן מצד הרגולטור והן מצד המעסיקים והעובדים עצמם.
לאור הנתונים הקיימים והמצב הקיים (המכונה כיום כ"מצב חירום") ישנה עליה מתמדת במודעות לנושא הבטיחות הן בעולם והן בישראל. נראה כי בעתיד הקרוב הנושא יקבל חשיבות גדולה יותר. חברות וארגונים רבים מחפשים דרכים לייעל את ניהול האיכות והבטיחות במקום עבודתם והפתרון לכך היא הטמעת תקן ISO 45001.
כל המידע אודות תהליך ההסמכה לתקן ISO 45001
כפי שניתן לקרוא במאמר הנ"ל – תהליך ההסמכה מורכב אך ניתן ליישום בארגון. הארגון מלווה לכל אורך תהליך ההסמכה על ידי מיטב המומחים של חברת נקסטפ המכירים את התקן על בוריו, המאפשר עמידה בדרישות המחמירות של התקן על הצד הטוב ביותר. יועצי האיכות מנחים את הארגון לגבי ההשלמות הדרושות, מבצעים מבדקים פנימיים וסקר הנהלה בשיתוף הארגון עד לקבלת תעודת הסמכה לתקן ISO 45001.
האתגר האמיתי מתחיל לאחר סיום תהליך ההסמכה. בכדי להמשיך להחזיק בתעודה בתוקף, על הארגון לבצע מבדק מעקב לתקן ISO 45001 לפחות אחת לשנה. תדירות ומשך מבדקים אלו משתנים בהתאם לגודל הארגון, לתחום עיסוקו, מספר עובדים וכד'.
בעוד במבדקי הסמכה נדרש הארגון להראות את ההטמעה הראשונית של התקן ואת התכנון העתידי (במידה ולא מספיקים לבצע את כלל המשימות עד המבדק), במבדקי מעקב התמונה משתנה והארגון נדרש להציג את תהליך ההטמעה בפועל. שיפור שנרשם בתחומים שונים: ניטורים תעסוקתיים, מודעות העובדים לדרישות החוק והתקן, ירידה במספר תאונות עבודה וכו'.
לאחר תהליך ההסמכה רבים מהארגונים ממשיכים בעבודתם השגרתית, ללא מעקב שוטף אחר הפערים שנרשמו וללא היצמדות לתוכנית שיפור מתמיד שקבעו במסגרת סקר הנהלה. הבעיה נובעת בהרבה מקרים ממחסור כוח אדם / עומס של העובד שאחראי גם על תקני ניהול הבטיחות בארגון.
רבים מהארגונים "נזכרים" במבדק מעקב לתקן ISO 45001 חודש לפני המבדק עצמו. דבר זה חמור מאוד, מכיוון שהוא גורם למרדף אחר ההשלמות הנדרשות לעמידה בדרישות התקן המחמירות ולהגעה למבדק כאשר הארגון מוכן. חלק מהארגונים מנסים להכין את הארגון באופן עצמאי אך עקב אי בקיעות בנושא מפספסים נושאים חשובים שצפים במבדק והארגון מסיים את המבדק עם הערות מיותרות שאפשר היה למנוע אותם עם בארגון היו מבצעים את המעקב בצורה הנכונה.
הכנה לפני מבדק מעקב עצמו בדרך כלל יכול להצליח בארגונים קטנים עד בינוניים בעלי תחום פעילות לא מורכב, אך בארגונים גדולים, בעלי מספר עובדים גבוה ותחום פעילות מורכב נדרש לבצע ליווי שנתי על ידי יועצים של נקסטפ.
מה הכוונה בליווי שנתי?
ניתן לראות כי במהלך השנים חברות שמבצעות את תהליכי ליווי קבועים רושמים הישגים מרשימים במבדקי מעקב עד כדי ביצוע תהליכי שדרוג לתקנים שונים וסיום מבדקים ללא הערות לגבי יישום תקנים חדשים
נכתב על ידי סופי קלימיאשוילי מתמחה בהסמכת וליווי ארגונים בתקני ISO 9001 ,ISO 45001:2018, ו-ISO 14001.
מרדכי רוז'נסקי 18 כניסה ב',
א.ת חדש ראשון לציון
א' - ה'
08:00-17:00